Vuokratyö ja kevytyrittäjyys

06.11.2019

"Ai vuokratyö? Ei kiitos..."

"Hieman epäilyttää tuo vuokratyöntekijänä työskentely."

"Onko tarjolla mitään muuta kuin vuokratyötä?"

Työhaastattelutilanteissa tulee väkisinkin törmättyä vuokratyötä koskeviin ennakkoluuloihin. Ikävistä kokemuksista on saatettu kuulla sosiaalisen median kautta tai pahimmillaan joku läheinen tai hakija itse on joutunut tällaiseen vaikeaan tilanteeseen.

Me Lumentia Henkilöstöpalveluilla haluamme omalla panoksellamme parantaa vuokratyön imagoa. Lokakuun blogitekstimme käsittelee vuokratyötä näkökulmasta, jota työnhakijana ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

Kevytyrittäjyyden huumaa

Kevytyrittäjyyden suosio on kasvanut jo useamman vuoden ajan. Se mahdollistaa omanlaisensa vapauden työnteossa ja onkin hyvä keino kokeilla siipiään yrittäjyyden maailmassa. Kevytyrittäjyyden suosio perustuu toiminnan vaivattomuuteen: kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse uhrata arvokasta aikaasi pakolliseen paperin pyörittelyyn, vaan laskutus, kirjanpito ja muu byrokratia on ulkoistettu valitsemallesi laskutuspalveluyritykselle. Palkkiona tekemästään työstä laskutuspalvelu pidättää sopimuksessa määritellyn suuruisen prosenttiosuuden kevytyrittäjyyden myötä saamistasi tuloista.

Kevytyrittäjyyttä harkitsevien on kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa muutama olennainen asia, jotka saattavat uuden yritysidean huumassa jäädä taka-alalle. Verotuksen osalta sinun katsotaan kevytyrittäjänä olevan palkansaaja, mutta eläkkeen, työttömyysturvan ja sosiaaliturvan osilta sinut nähdään yrittäjänä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että et ole esimerkiksi enää oikeutettu työnantajasi tarjoamaan työntekijän eläkevakuuteen (TyEL), vaan olet itse vastuussa yrittäjän eläkevakuuden hankkimisesta (YEL) ja sitä myöten oman eläkkeesi kerryttämisestä. Yritystoiminnan tulee kestää vähintään neljä kuukautta ja vuositulojen oltava vähintään 7 799, 37€, jotta yrittäjällä on oikeus eläkkeeseen.

Yrittäjäksi aikova onkin yleensä hyvin tietoinen yrittäjyyden tuomista eduista, kuten myös yrittäjyyden riskeistä. Haluamme kuitenkin esitellä sinulle myös toisen vaivattoman vaihtoehdon yritysideasi kokeiluun: vuokratyö. Vuokratyön myötä voit edelleen työskennellä täysin palkansaajana toteuttaen kuitenkin omaa visiotasi.

Vuokratyön kautta askel kohti yrittäjyyttä

Vuokratyön myötä sinulla on mahdollisuus joustavaan työskentelyyn ja oman yritysideasi kokeilemiseen aivan, kuten kevytyrittäjälläkin. Vuokratyösuhdetta koskevaan työsopimukseen määritellään sinulle sopiva viikoittainen työtuntimäärä, jonka puitteissa saisit toteuttaa itseäsi valitsemallasi alalla ja auttaa tekemälläsi työllä myös asiakasyritystä.

Vuokratyö on turvallinen tapa oman yritysidean toteuttamiselle. Vuokratyössä työskennellessäsi olet oikeutettu kaikkiin palkansaajan etuuksiin - esimerkiksi eläkkeesi kertymisen turvaa vuokrayrityksen työntekijöilleen hankkima työeläkevakuutus. Vuokratyöntekijänä olet oikeutettu muun muassa:

  • Palkalliseen lomaan ja lomakorvaukseen
  • Sairauslomaan ja sairausajan palkkaan
  • Työterveyshuoltoon

Vuokratyöntekijänä työnantajanasi toimii vuokrayritys, jota kutsutaan myös henkilöstöpalveluyritykseksi. Vuokrayritys huolehtii kaikista työsuhdeasioistasi, vaikka varsinainen työn toteutus tapahtuukin asiakasyrityksessä. Jos työsuhteesi asiakasyrityksessä päättyy, vuokrayritys huolehtii, että sinulle löydetään mahdollisimman pian toinen toiveitasi vastaava työtehtävä. Vuokratyössä ollessasi et ikinä jää ongelmatilanteissa yksin, vaan alan osaajat ovat apunasi!

Mihin ikinä työpolkusi sinua johtaa, me Lumentia Henkilöstöpalveluilla haluamme tukea sinua parhaalla mahdollisella tavalla tulevaa työuraasi varten sekä urasi aikana. Käy tutustumassa lisää toimintaamme nettisivuillamme: https://www.lumentia.fi

Ihanaa alkanutta talvea!

Lämpimin terveisin,

Lumentia Henkilöstöpalveluiden tiimi